Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  
Witamy na forum!

Przed rejestracją prosimy o:
dokładne zapoznanie się z Informacjami i Regulaminami!

Przywróciliśmy poprzedni ShoutBox oparty na chatango!
Można go jednak ujrzeć dopiero po zalogowaniu Smile

Pora roku: Lato
Zachmurzenie: Umiarkowane
Ciąg dalszy historii...

Klikajcie kochani ; )
Top Lista forum pbf/rpg Toplista gier PBF PBF - Toplista gier PBF

Zapytaj Anomandera

Go down 
+3
Despina
Samuel
Anomander von Drachenberg
7 posters
Idź do strony : Previous  1, 2
AutorWiadomość

Imię i nazwisko : Anomander von Drachenberg
Liczba postów : 206
Data dołączenia : 03/01/2011

Zapytaj Anomandera - Page 2 Empty
PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyWto Sty 18, 2011 4:17 pm

Męczy powiadasz ? Cóż to zapewne konieczność, ale możesz mi wierzyć, to nawet nie w połowie to co było kiedyś. Twoja babcia i dziadek zapewne pamiętają czasy gdy nauczyciel bił dzieci linijką po dłoniach. Dziś się nie bije.

Dzisiejsza szkoła męczy psychicznie a niejednokrotnie osoby, które przebywają w szkole dobijają człowieka wyzwiskami, zaczepkami lub wrednymi docinkami.

Jednak kiedyś było gorzej.

W starożytnej Grecji szkoły nie były obowiązkowe, bo nie wielu było stać na wysłanie do niej dziecka a podręczników nie trzeba było kupować, bo ich nie było. Na tym kończą się zalety greckich szkół.
W Grecji pedagog (z greki pedos – dzieci goge – wieść, prowadzić) nie był nauczycielem a NIEWOLNIKIEM, który odprowadzał dzieci do szkoły i miał prawo je chłostać, jeśli nie spieszyły się do „przybytku edukacji”. Nauka odbywała się w godzinach 6:00– 18:00 i obejmowała: astronomię, czytanie tekstów, matematykę i filozofię. Za każde przewinienie (nawet najdrobniejsze) dzieciak karany był przez pedagoga smagnięciem bata. Jak myślisz jako małemu dziecku, jak płynnie szłoby Ci czytanie albo obliczanie miar kątowych ( o teoriach filozoficznych nie wspominając)?
W Cesarstwie Rzymskim nauki mogły pobierać dzieci, których rodziców stać było na wysłanie ich do szkoły, czyli na zakup tabliczki i rylca oraz opłacenie nauczyciela. Nie było podziału na płcie. Rzymianie przychylnym okiem patrzyli na wykształcone kobiety. Nie dość, że piękne to jeszcze uczone.
Nauka rozpoczynała się tu o 09:00 a kończyła koło 13:00. Niby fajnie, ale uczniowie (bez względu na płeć) nader często dostawali lanie za błędy, które popełnili. Nie wolno było się śmiać, rozmawiać, przeciągać, wygłupiać, wykonywać gwałtownych ruchów, nabijać z kolegów, drapać ani ziewać. Za każde z tych wykroczeń groziła chłosta.
W Średniowieczu posunięto się jeszcze dalej. Dziewczyny miały siedzieć w domu bo jako narzędzie diabła, które przyprawiało mężczyzn o nieskromne myśli, były gorsze, głupsze i nie miały potencjału. Jak to powiadał jeden z profesorów z Padwy (około roku 1350) „Równie co kobietę można by uczyć świnię bądź krowę – jednako rozumują”.
W średniowieczu kary były w szkołach wręcz odjazdowe. Od popularnego batożenia, przez szczypanie, lewatywę, obcięcie nosa i uszu, kastrację i ścięcie. Dziś wydaje się to śmieszne, ale aż do roku 1925 uniwersytet w Oxfordzie miał prawo, które pozwalało zatłuc pałką studenta, jeśli ten zniszczył książkę. Na Uniwersytecie Jagiellońskim do dziś nie zniesiono prawa nakazującego karać chłostą każdego, kto zboczy z „wiary chrystusowej”. W średniowieczu każde przewinienie miało swojego rodzaju odpowiednik w narzędziu i tak: za żarty karano biciem po gołym tyłku wierzbową witką, za żarty z kolegów i demolowanie domów studenta (dzisiejszych akademików) walono po plecach batem w rodzaju bykowca albo harapu za dowcipkowanie sobie z wykładowcy groziło obcięcie nosa i uszu a za stosunki homoseksualne – kastracja.

Dalej myślisz że szkoła tak strasznie męczy uczniów ?

P.S

W arabskich szkołach do dziś stosuje się bicie kijem w stopy za najdrobniejsze przewiny.
Powrót do góry Go down
Claire

Claire

Imię i nazwisko : Claire Nightrose
Liczba postów : 169
Data dołączenia : 14/01/2011

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyCzw Lut 03, 2011 9:19 pm

Co sądzisz o końcu świata w 2012 roku?
Powrót do góry Go down

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyPon Lut 07, 2011 11:30 pm

Wielka lipa z tym końcem świata. (jak miałem 11 lat to się bałem a teraz mi to zwisa)

Jak będzie to dobrze a jak nie to jeszcze lepiej.
Ja przeżyłem już 7 końców świata i ten ósmy też zamierzam.
Powrót do góry Go down
Claire

Claire

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptySro Lut 09, 2011 11:01 pm

napisz mi wszystko co wiesz o języku ptaków Razz
Powrót do góry Go down
Lena

Lena

Imię i nazwisko : Lena Highgrenade
Liczba postów : 62
Data dołączenia : 04/01/2011

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyCzw Lut 10, 2011 7:22 pm

Pytania od ciągle niezarejestrowanego Anonima, który kradł Claire jej szczoteczkę :3

Anon6547: Właściwie to o 3 rzeczy: jaki jest język urzędowy w Kambodży, gdzie leży Timbuktu oraz czy zna historię barbarzyńcy "Quad Damage", bo coś mi się wydaje, że mógł się nawet z tym spotkać.
Powrót do góry Go down
http://wizardsworld.pl/index.php

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyCzw Lut 10, 2011 9:10 pm

Claire nad odpowiedzią dla Ciebie muszę pomyśleć jeszcze trochę (brak mi czasu na jej napisanie). Przepraszam i pamiętam o Twoim pytaniu.

Zach

Językiem urzędowym Kambodży jest Khmerski, który należy do grupy językowej mon-khmer. Niestety język ten jest cholernie trudny do nauczenia się w szczególności dla Europejczyków. Pisanie w tym języku jest dość trudne ale skoro ja opanowałem ichnią kaligrafię to każdemu innemu też się uda Very Happy

Timbuktu to miasto w Republice Mali (takie śródlądowe państwo w Afryce zachodniej) które leży nad rzeką o wdzięcznej nazwie Czarnuch (Niger) Very Happy Założono je około XII wieku (ale niektórzy sugerują że mogło powstać na bazie osady już w XI w.)
p.s
Pomyślałem sobie ze może być to pytanie podchwytliwe, bowiem w Szwecji jest raper, który ma pseudonim sceniczny Timbuktu. Gdyby jednak o tego Timbuktu chodziło to zapewne leży on na kanapie, na fotelu albo w łóżku Razz

Niestety nie spotkałem się z historią barbarzyńcy „Poczwórne Obrażenia”. Jedyna rzecz która mi się kojarzy z QD to gra Quake. W której, po zebraniu znaczka/symbolu „Q” broń zadaje poczwórne obrażenia Razz
Więc niestety nie wiem nic o tym temacie
Powrót do góry Go down
Claire

Claire

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 EmptyPon Lut 14, 2011 1:20 am

A ja się upominam o swoją odpowiedź :3
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Zapytaj Anomandera   Zapytaj Anomandera - Page 2 Empty

Powrót do góry Go down

Zapytaj Anomandera
Powrót do góry 
Strona 2 z 2Idź do strony : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Pokój Anomandera