Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.



 
IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  
Witamy na forum!


Przed rejestracją prosimy o:
dokładne zapoznanie się z Informacjami i Regulaminami!

Przywróciliśmy poprzedni ShoutBox oparty na chatango!
Można go jednak ujrzeć dopiero po zalogowaniu Smile

Pora roku: Lato
Zachmurzenie: Umiarkowane
Ciąg dalszy historii...


Klikajcie kochani ; )
Top Lista forum pbf/rpg Toplista gier PBF PBF - Toplista gier PBF

 

 Lucid Dreams od kuchni

Go down 
+2
Samuel
Anomander von Drachenberg
6 posters
AutorWiadomość
Anomander von Drachenberg

Anomander von Drachenberg


Imię i nazwisko : Anomander von Drachenberg
Liczba postów : 206
Data dołączenia : 03/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPon Sty 03, 2011 7:42 pm

Forum jest ważne, ale poza aktywnością na nim człowiek ma jeszcze inne obowiązki. Głównym jest utrzymanie się przy życiu. Jak utrzymać się przy życiu? To proste należy jeść. Dlatego zapraszam do wymiany ciekawych przepisów. Nic, bowiem nie syci niedosytu aktywności na forum tak, jak dobre jedzenie na rzeczonym opisane.

Kuchnia i gotowanie to istna alchemia XXI wieku. Łączymy tu substancje różnego typu, by uzyskać efekt końcowy godny naszych wysiłków. Może być to płynny kamień filozoficzny w postaci zupy lub napoju. Półstały, w formie galaretek, przecierów lub kisieli, lub stały, który obejmuje mięsa, warzywa i ryby.
By stworzyć taki kamień filozoficzny mieszamy i podgrzewamy. Siekamy i tniemy. Każdy alchemik ma swoje ulubione przepisy i specjalizuje się w innych typach „kamieni”.

Ja specjalizuję się w potrawach kuchni węgierskiej oraz w daniach z dziczyzny (dziki, jelenie, sarny, bażanty, kuropatwy, przepiórki i inne dary lasu). Jednakowoż ze względu na to, że rzeczona dziczyzna jest droga, (jeśli ktoś nie jest myśliwym) nie zawsze można ją kupić.

Opiszę, więc inny prostszy przepis na równie smakowite danie .

Ostra karkówka na miodzie lub piwie z grilla lub z patelni, jak kto lubi

Składniki:

1,5 kg karkówki ( starajcie się brać mięso z młodego prosiaka. Rozpoznacie je po kolorze tłuszczu, który jest biały. U starej świni tłuszcz jest żółtawy)

½ litra miodu pitnego trójniaku (można zastąpić piwem)

Słoik musztardy francuskiej (taka musztarda z całymi ziarenkami gorczycy)

2 duże cebule

5-6 ząbków czosnku

2 łyżki ostrej pasty paprykowej (można zastąpić papryką ostrą w proszku)

Łyżka pieprzu czarnego (karkówka lubi czarny pieprz tak jak polędwica biały)

½ butelki ketchupu ostrego (najlepszy jest Hellmans lub Heinz)

Bazylia (jedna łyżka)

Zioła prowansalskie (jedna łyżka)

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

Jeśli zamiast miodu użyliśmy piwa należy dodać do tego przepisu 4 łyżki miodu

Wlewamy miód lub piwo do garnka lub miski, (jeśli piwo to dodajemy miodu). Dodajemy musztardę, pastę paprykową lub paprykę w proszku i ketchup. Kroimy cebulkę w plasterki, siekamy lub wyciskamy czosnek, (jak kto woli), dorzucamy zioła i liście laurowe. Mieszamy. Marynata gotowa. Kroimy karkówkę w plastry około 1,5 cm grubości, które delikatnie nakłuwamy nożem. Wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2dni do lodówki (muszą popękać wiązania wodorowe w mięsie albo mówiąc prościej micho musi się przegryźć).
W czasie grillowania lub smażenia można polewać od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Czas przygotowania ( bez marynowania) około ½ godziny – 45 minut


Smacznego.

Następny przepis dodam w czwartek lub w piątek Very Happy
Powrót do góry Go down
Samuel
Admin
Samuel


Imię i nazwisko : Alexander Highgrenade
Liczba postów : 196
Data dołączenia : 25/12/2010

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPią Sty 07, 2011 8:47 pm

Teraz mniemam, iż czas byś wstawił nowy przepis, prawdopodobnie na wątróbki indycze w sosie malinowym. Osobiście uważam że wyszły Ci genialnie mimo że nie lubię sałaty lodowej. Abstrahując od sałaty to same wątróbki muszę przyznać były wyśmienite, tak samo jak i grzaniec później x3
Powrót do góry Go down
https://luciddreams.forumpl.net
Anomander von Drachenberg

Anomander von Drachenberg


Imię i nazwisko : Anomander von Drachenberg
Liczba postów : 206
Data dołączenia : 03/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPią Sty 07, 2011 9:31 pm

Jak Ty dobrze mnie znasz Very Happy

Ja się już szykuję do opisania przepisu na Polędwicę wieprzową w musztardzie francuskiej i miodzie (niezbędnej jeśli chce się grać w dzikie pola całą noc Very Happy). Tak więc znajdź szybko czas wolny, bowiem i grać i przetestować potrawę musisz niechybnie razem z resztą kompanii.

Więc pora na przepis. Jakkolwiek fonetyczne połączenie malin i wątróbek brzmi kiepsko o tyle badania organoleptycznie za pomocą paszczy dają inne rezultaty.
Pragnę jednak zauważyć, że nie wszystkie produkty da się kupić codzienni w sklepie, ale podam ich zamienniki. Gwarantuję, że wykonanie jedzenia zgodnie z przepisem zapewni najlepszy efekt.

Składniki na 3 osoby i 1 z zaskoczenia nie jedzącą (razem na 4 )

1,5 – 2 kg wątróbek drobiowych
2-2,5 słoika dobrej konfitury malinowej (najlepsza domowa niesłodzona, ale można zastąpić kupioną z tym, że ta, powinna być wysokiej jakości – cena od 7,50 z słoiczek)
¼ kostki masła
Odrobinę soli (dwie szczypty -> ½ płaskiej łyżeczki)
2-3 sałaty lodowe
Łyżka stołowa octu malinowego ( lub winnego z czerwonego wina, jeśli nie ma ani tego ani tego można zastąpić sokiem z cytryny w ilości dwóch łyżek)

Przygotowanie
Płuczemy wątróbki pod zimną bieżącą wodą, (jeśli opłuczemy je pod gorącą będę twarde po przyrządzeniu), odsączamy z wody na durszlaku i rozpoczynamy czyszczenie. Wycinamy żyłki i tętniczki oraz ewentualny tłuszcz zewnętrzny (uwaga na woreczki żółciowe – takie małe, ciemne kuliste formy czasem podłączone do wątróbki. Jeśli takowy pęknie, mięso nie będzie nadawało się do jedzenia, bo będzie gorzkie). Po oczyszczeniu topimy na patelni masło, a po jego stopieniu wrzucamy wątróbki. Podsmażamy wątróbki na maśle do momentu aż nie będą surowe (w zależności od klasy mięsa trwa to różnie, więc nie podaję dokładnego czasu). Nie wylewamy „wody” z patelni. Z patelni wyjmujemy wszystkie wątróbki i odkładamy na bok. Teraz na patelni pozostał nam taki „wątrobiany” sos. Wylewamy konfitury na patelnię i podgrzewamy do wrzenia mieszając. W międzyczasie, (gdy masa na patelni zacznie lekko bąbelkować) dodajemy ocet i mieszamy. Ocet musi odparować. Poznamy to po zapachu. Po wszystkim wkładamy wątróbki powrotem na patelnię z sosem i mieszamy tak by wszystkie były obtoczone w sosie z konfitury. Odstawiamy na jakieś 30 minut, aby popękały wiązania wodorowe w mięsie ( mówiąc prościej coby micho się przegryzło).
Ruszamy do oczyszczenia sałaty. Sałata lodowa ma jedną przewagę nad zwykłą – nie trzeba jej myć. Obrywamy dwa pierwsze liście, które osłaniają całą główkę i zabieramy się za szatkowanie sałaty, tniemy ja na cienkie paseczki (niteczki), które układamy w kupie na talerzu.
Następnie podgrzewamy wątróbki i wykładamy je na sałatę polewając wszystko stosikiem.

Czas przygotowania: jakieś 30 minut ( bez czyszczenia wątróbek, bo to zależy od wprawy)

Sugestia Samuela była taka by dodać tam jeszcze kaszę lub ziemniaki, czemu nie, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi sałaty lodowej.
Powrót do góry Go down
Despina

Despina


Imię i nazwisko : Sonia Wilbery
Wiek : 31
Liczba postów : 46
Data dołączenia : 06/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptySob Sty 08, 2011 2:40 pm

Hyh... ja w przeciwieństwie do was jestem kulinarnym beztalenciem przypalającym wodę ;q
Powrót do góry Go down
Anomander von Drachenberg

Anomander von Drachenberg


Imię i nazwisko : Anomander von Drachenberg
Liczba postów : 206
Data dołączenia : 03/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptySob Sty 08, 2011 3:06 pm

Każdy może gotować, to ogólnie dostępna sztuka magii.

Myślę, że jeśli postąpisz wg przepisu to nic nie przypalisz. Zawsze możesz wypróbować i zobaczyć, że miałem rację Very Happy Gotowanie jest naprawdę proste.

Kiedyś i ja przypalałem wodę, ale praktyka czyni mistrza. Teraz już nawet nie patrzę na proporcję – zwyczajnie wiem ile, czego dodać i nie przejmowałem się początkowymi niepowodzeniami.
Powrót do góry Go down
Claire

Claire


Imię i nazwisko : Claire Nightrose
Wiek : 30
Liczba postów : 169
Data dołączenia : 14/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyCzw Sty 27, 2011 6:45 pm

Spaghetti a'la Kasia! Very Happy Proste, smaczne i sycące.

Danie na 3-4 osoby (chociaż to też zależy ile kto je Razz)

Składniki:
2 cebule
500g mięsa mielonego
2 słoiki sosu do spaghetti
paczka makaronu do spaghetti
pieprz, sól
olej
żółty ser



Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, a następnie wrzucić mięso. Po około 5 minutach doprawić mięso na patelni. Gdy mięso będzie już dobre wlać na patelnie sosy ze słoików i wymieszać. Podczas gdy wszystko będzie się podgrzewało zetrzeć ser i wrzucić do sosu, a następnie dokładnie wymieszać. Poczekać, aż się rozpuści.
Makaron ugotować, polać sosem, a następnie zjeść :3

Smacznego Very Happy


//Tak, tak...! Anomander mnie zmusił, bym to napisała! Ta niedobra Salamanderka ;(
Powrót do góry Go down
Charlotte

Charlotte


Imię i nazwisko : Charlotte Angelique de La Mote Valois
Wiek : 31
Liczba postów : 23
Data dołączenia : 14/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPią Sty 28, 2011 11:38 am

Kanapki z Dżemem!

Chleb
Masło
Dżem

Kupiony w Biedronce chleb kroisz na kromki. Bierzesz 4 kromki i smarujesz je masłem. Następnie na posmarowaną masłem stronę nakładasz niegrubą warstwę kupionego wcześniej dżemu o nietypowym smaku np. czarna porzeczka, brzoskwinia i bum! GOTOWE! ;o


Tylko tyle umiem zrobić :< Moje zdolności ograniczają się do kanapek xP
Powrót do góry Go down
Claire

Claire


Imię i nazwisko : Claire Nightrose
Wiek : 30
Liczba postów : 169
Data dołączenia : 14/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPią Lut 04, 2011 11:25 pm

A tak właśnie z kuchni wróciłam i naszła mnie ochota, by Wam dać przepis na pyszny sernik :3
Tak więc...

Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
0,75 szkladnki cukru
10 dag masła bądź margaryny (z Kasią Wam się upiecze! Very Happy)

Masa:
1kg twarogu (w wiaderku z Biedronki :3)
5 żółtek (białka zostawić w innej misce)
0,75 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
0,5 litra mleka
i ewentualnie rodzynki jak ktoś lubi (ja nie lubię >.>'')

+wiórki kokosowe do piany z ubitych białek i szczypta soli, ale o tym później


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a następnie rozłożyć na wysmarowaną wcześniej blachę.
Co do ciasta... żółtka, cukier utrzeć, dodać budyń śmietankowy, twaróg, mleko delikatnie wymieszać, a następnie zmiksować, dodać rodzynki i wymieszać. Powstałą masę wylać na spód i wstawić do piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 180 st. C (oczywiście wcześniej nagrzać piekarnik).
W tym czasie do pięciu białek (które zostały nam z wcześniej) dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Po 30 min, w których ciasto się piekło rozprowadzamy na nim równomiernie pianą, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto ma się piec kolejne 30 min.

Smacznego Very Happy cat queen I love you Like a Star @ heaven
Powrót do góry Go down
Despina

Despina


Imię i nazwisko : Sonia Wilbery
Wiek : 31
Liczba postów : 46
Data dołączenia : 06/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptySro Lut 09, 2011 7:58 pm

Od mojej studniówki chodziły za mną muffinki więc znalazłam przepis w internecie, niezbyt trudny (większą trudnością było dla mnie znalezienie foremek odpowiednich)

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)

Opis przygotowania: 40 min.

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

do masy dodałam posiekaną czekoladę i jedną więcej łyżkę cukru i są przepyszne! mniam!
Powrót do góry Go down
Gaja

Gaja


Imię i nazwisko : Gabriela Aleksandra Penhallow
Wiek : 27
Liczba postów : 57
Data dołączenia : 06/01/2011

Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  EmptyPon Lut 14, 2011 5:27 pm

Charlotte, nie mogę z ciebie. XDDDDDDDD
Przepis się przyda jak nie wiem. >D
Ahm, ja też nie za bardzo umiem gotować. Jedyne co mogę polecić, to świeżutkie bułki z masłem, pomidorem i pokrojoną cebulką w kostkę. Chyba nie muszę tłumaczyć jak się robi, ale smakuje wyśmienicie! :3
Powrót do góry Go down
Sponsored content





Lucid Dreams od kuchni  Empty
PisanieTemat: Re: Lucid Dreams od kuchni    Lucid Dreams od kuchni  Empty

Powrót do góry Go down
 
Lucid Dreams od kuchni
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 ::  :: Hyde Park-
Skocz do: